Tekort aan technische profielen in 2018, wat zijn de knelpuntberoepen?

BRON: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/26/bouwberoepen-worden-almaar-meer-knelpuntberoepen/

Maar liefst 10 “bouwberoepen” in nieuwe lijst van knelpunt­beroepen

De bouwsector heeft het almaar moeilijker om personeel te vinden. In de jongste lijst met knelpuntberoepen van de VDAB zijn er maar liefst 10 beroepen uit de bouwsector bijgekomen. Zowel technisch hooggeschoolde profielen als vakarbeiders zijn er te weinig om aan de grote vraag te voldoen. Op de vakbeurs Batibouw in Brussel vindt vandaag een jobdag plaats.

Het mag duidelijk zijn dat de bouwsector goede tijden kent. De sector zag in 2017 de productie met 2 procent stijgen. Voor dit jaar wordt een groei van 3 procent verwacht. Dat is beter dan de verwachte economische groei die op 1,7 procent wordt geraamd.  Het aantal nieuwe werven boomt dus, maar  het vinden van  voldoende personeel  voor die werven is duidelijk een moeilijker klus.

U moet maar eens de proef op de som nemen en de zoekterm  “bouw” intikken op de site met werkaanbiedingen van de VDAB.  Van de 150.000  vacatures die u voorgeschoteld krijgt,  komen er 35.000 uit de bouwsector.

Overschot van geschikt personeel is er niet. Bij de knelpuntberoepen  heeft de bouw een aandeel van ruim 10 procent.  Heel wat “bouwberoepen”, zoals metselaar of  daktimmerman, waren al langer knelpuntberoepen. In de top tien van knelpuntberoepen staan er alvast drie: werfleider/conducteur bouw, technicus studiebureau en caculator bouw.

Op de jongste lijst knelpuntberoepen voor 2018 zijn er maar liefst 10 bouwberoepen bijgekomen.

Zo staat voor het eerst het beroep  van asbestverwijderaar op die lijst.  Dat heeft te maken met de groeiende aandacht voor het thema. Er geldt een strikte regelgeving om asbest op een correcte manier te verwijderen. Dat de vraag om professionele asvestverwijdeaars nog zal toenemen de volgende jaren, is nu al duidelijk.

Hetzelfde geldt voor isoleerders ruwbouw en dak.  Tegen 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn en de overheid moedigt iedereen aan om te BENOveren (bijna energie neutraal renoveren) .  Het aanbod professionele isoleerders kan die vraag niet volgen.

Dat ook het aantal grotere bouwwerven toeneemt, zien we aan  nieuwe knelpuntberoepen  als torenkraanbestuurder, bestuurder van bouwplaatmachines, stellingbouwers en operatoren van stortklaar beton.

Op de vakbeurs Batibouw op de Heizel in Brussel vindt vandaag een jobdag plaats, waarbij de exposanten -de bouwbedrijven- hun vacatures in de kijker zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: