Wat komt er kijken bij een aankoop van een woning?

BRON: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/kopen-en-verkopen/een-woning-kopen

Een woning kopen

Een woning kopen is een grote stap. Informeer u daarom goed vooraf. Koop nooit een woning zonder eerst uitgebreid informatie in te winnen. Zo beperkt u het risico op een miskoop.

Win voldoende informatie in

Als u de woning van uw dromen ziet, wint u het best zoveel mogelijk informatie in:

  • Ga de woning meer dan eens bezichtigen, bij voorkeur met een expert.
  • Vraag advies aan vakmensen, zoals een architect, aannemer, notaris, …
  • Informeer u, aan de hand van de attesten die bij de verkoop van een woning verplicht zijn, over de staat waarin de woning zich bevindt. Bijvoorbeeld: voldoet de elektriciteit aan de normen, is de woning energiezuinig, ligt de woning in overstromingsgevoelig gebied, …

U kunt ook de omgeving van het perceel verkennen op Geopunt.be. In de kaartapplicatie ‘Bouwen’(externe website)kunt u het adres van het perceel ingeven en in het menu rechts een aantal lagen selecteren, zoals risico op overstromingen, geluidsbelasting door verkeer of de ligging van riolering. U kunt er ook de nabijheid van bossen, bedrijven of woningbouwgebieden nagaan of de dichtstbijzijnde haltes voor het openbaar vervoer vinden.

Hou ook rekening met de bijkomende kosten bovenop de kostprijs, o.a. belastingen en notariskosten. Zo moet u belastingen betalen op de aankoopprijs, hetzij btw voor een nieuwe woning hetzij registratierechten voor een oude woning.

Als u over bepaalde zaken nog geen zekerheid hebt, kies dan voor een voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) met opschortende voorwaarden. U komt dan met de verkoper overeen dat u de verkoop van die voorwaarden laat afhangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: