Waarop moet je letten dat uw droomhuis geen nachtmerrie wordt?

Een droomhuis zoeken is voor veel Belgen zowat een hobby geworden, dit blijkt uit een studie van vastgoedsite ‘Immoweb’. Door de vele vastgoedwebsites is het dan ook een kinderspel geworden om vanaf uw tablet of pc een droomwoning te vinden. Voordat u uiteindelijk het droomhuis ter plaatse kan bezoeken weet u al hoe het eruit ziet, hoever de school is, hoever de winkels zijn, of er openbaar vervoer bij is, …. Eens u er bent en eindelijk de woning in realiteit kan zien bent u zeker, we willen deze woning kopen!

Een woning is één van de belangrijkste financiële aankopen van de Belgen, toch is dit vaak een emotionele keuze. Want de belangrijkste info over het droomhuis wordt niet online getoond, namelijk het gebouw. Met het gebouw wordt de constructie bedoeld (de structuur, sanitair, elektriciteit, afwerking, schrijnwerk,…) waaruit deze woning bestaat. Online vindt u enkele checklijsten om het gebouw te onderzoeken. Maar als u niet vertrouwt bent met de bouw en alle technieken is het onbegonnen werk om dit zelf allemaal te beoordelen. Bovendien bent u verblind door de emoties die bij dergelijke aankoop komen kijken.

Om ervoor te zorgen dat u droomhuis geen financiële nachtmerrie wordt laat u best uw droomwoning controleren door een onafhankelijke deskundige / expert (bouwkundig ingenieur, landmeter-expert, architect, aannemer, aankoopmakelaar, …). Deze kunnen op u vraag de woning bouwkundig inspecteren en u een objectieve weergave van het gebouw geven. Op die manier weet u wat de eventuele gebreken zijn. Het belangrijkste hierbij is dat u te weten komt wat de kosten zijn om de eventuele gebreken te herstellen.  Zo krijgt u het totale prijskaartje namelijk de vraagprijs + de kosten aan het gebouw. Met deze gegevens kan u dan verder gaan onderhandelen over de vraagprijs.

Hoe de controle van het gebouw verloopt en hoeveel het advies kost is zeer afhankelijk. U kan namelijk mondeling advies in winnen bij een expert die eenmaal ter plaatse gaat. Maar u kan ook bij experten aankloppen die regelmatig aankoopadvies verlenen. Bij hen kan u een uitgebreid verslag vragen, mogelijks met een schatting van de woning. Het kan zelf nog verder gaan, voor de eventuele renovatie of verbouwingen kan door hen al een ruwe raming gemaakt worden. Algemeen liggen de prijzen voor dergelijk advies tussen de €200 en €600. Het is dus belangrijk vooraf af te spreken wat u van de expert verwacht en wat zijn richtprijs is. Hoe dan ook loont dit de moeite in vergelijking met de totale kostprijs van de woning want elk percentage dat u kan afdwingen heeft een zeer groot effect op u budget. Bovendien komt u achteraf ook niet voor financiële verrassingen te staan.

Kortom onderzoek grondig uw droomwoning, het heeft namelijk een zeer belangrijke impact op uw toekomst. Indien u in bepaalde onderdelen van het onderzoek niet vertrouwt bent, laat u dan bij staan door een expert. Deze kan u een beter inzicht geven en mogelijks zelf geld opleveren.

Meer info over aankoopadvies?
https://inglaurensdeprez.wordpress.com/bouwadvies/

Bron:
Immoweb
De Knack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: