Welke werken verhogen de waarde van je woning?

U wilt uw woning of enkele ruimtes verbouwen of investeren in u woning maar weet niet waar te beginnen? Hieronder vindt u enkele nuttige investering die zeker de moeite waard zijn volgens een onderzoek van de KU Leuven. Deze investeringen geven steeds een meerwaarde aan u huidige woning.

Extra badkamer

Een extra badkamer is niet alleen handig voor dagelijkse routine van een gemiddeld gezin. Het levert ook een belangrijke meerwaarde aan de woning van gemiddeld 3,9%. Als ruimte voor deze 2de badkamer kan je een onbenutte slaapkamer of bergruimte inrichten. Deze kan eventueel aansluiten op de master bedroom. Op de markt zijn daarvoor tal van oplossing om in elke situatie een bestaande ruimte om te vormen tot badkamer. Gebruik hiervoor steeds kwaliteitsproducten die qua luxe in dezelfde lijn liggen als de andere inrichting van u woning. Zo bekomt u een maximaal rendement van u investering.

Pak de zolder aan

Heeft u nog een ongebruikte zolder die te groot is om enkel als bergruimte te gebruiken? Vorm de zolder (of een deel ervan) om tot een extra slaapkamer. Deze investering geeft een meerwaarde van 4% per extra slaapkamer.

Als u de zolder aanpakt isoleer dan ook onmiddellijk het dak volgens de huidige normen. Want een niet-geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor 30% van u warmteverlies. Bovendien krijgt u voor deze werken nog steeds een premie en verlaagd BTW tarief!

Enkel glas is verleden tijd

Heeft u nog ramen met enkel glas in u woning? Dan is dit een belangrijk punt om in te investeren. Als u alle ramen vervangt door dubbelglas verhoogt u de waarde van u woning met gemiddeld 6,3%. Bovendien zijn ramen verantwoordelijk voor een warmteverlies tussen de 17% en 40% (afhankelijk van type), het loont dus zeker de moeite om hierin te investeren. Ook zal u woning er onmiddellijk een stuk frisser uitzien.

De keuken updaten

De keuken wordt gezien als het hart van de woning. Dit geeft dan ook een belangrijke uitstraling voor de volledige woning. Daarnaast is het ook aangenamer om in een volwaardige keuken te koken. Investeren in de keuken kan met een klein budget, zo kan u het werkblad vervangen, de meubels opschuren en schilderen, nieuwe toestellen voorzien… . Of u kan een totaal nieuwe keuken laten plaatsen. Alles is natuurlijk afhankelijk van het budget. Maar elke update betekent een meerwaarde, maar overdrijf  niet met deze investering. Het moet in dezelfde lijn liggen als u volledige woning om een rendabele investering te zijn.

Wijnkelder

Heeft u een kelder die deels onbenut is en bent u ook een wijn-fan? Richt een deel van u kelder dan in als een volwaardige wijnkelder. U wijncollectie krijgt niet enkel een waardige opslagplaats, deze investering kan u gemiddeld een meerwaarde van 8,5% geven.

Centrale verwarming

Heeft u verbouwplannen of bent u bezig aan het verbouwen en u heeft plannen om de vloer te vervangen. Denk dan zeker eens na om centrale verwarming te installeren (indien dit nog niet zo was). Vooral bij oudere woning komt het voor dat de ruimtes nog individueel verwarmt worden. Terwijl de investering in een centrale verwarming de waarde van u woning kan verhogen met 7,3%. Bovendien zijn er al heel wat hoogrendementsketels op de markt die ook veel zuiniger zijn dan de individuele verwarming.

Een zwembad

Last but not least: het zwembad. Heel wat Vlamingen denken bij meerwaarde ook aan het investeren in een zwembad. Volgens onderzoek verhoogt een zwembad de waarde van u woning met gemiddeld 2,1%. Het is dus weldegelijk een meerwaarde, maar weeg deze zeker ook af met de investeringskost en onderhoudskost. Daarnaast is het elke zomer wel genieten van een verfrissende duik in je eigen achtertuin!

 

Bent u getriggerd om u woning aan te pakken? Vraag raad bij een expert welk budget u nodig heeft voor u verbouwing. Zo komt u achteraf niet voor verassingen te staan.

Meer info over premies dakisolatie: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-voor-renovatie/premies-voor-dakisolatie

 

 

Bronnen:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160729_02403823
https://www.rekening.be/verbouwingen-die-de-waarde-van-je-woning-verhogen/
https://www.okdo-verbouwingen.be/page/warmteverlies-koude-lucht-tocht-verstandig-isoleren-vlaanderen-belgie.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: